Afspraken
De cliënt en de therapeut gaan akkoord met een aantal concrete afspraken. Dat komt een vlotte werking van het therapeutisch proces ten goede.
De stap naar een psychotherapeut ...
Het idee dat je wel heel diep moet zitten om naar een psycholoog te gaan, leeft nog sterk, alsof je ‘zwak’ zou zijn. Maar eerlijk is eerlijk, je kan die stap liever te snel dan te laat zetten. Op die manier vermijd je dat je op een punt aanbelandt dat je zo uitgeput bent dat het een heel lange weg terug wordt.
Duidelijke afspraken creëren een heldere samenwerking
Als het je niet meezit in je leven, kan dat veel klachten veroorzaken. Spanningen, stress, neerslachtigheid, hoofdpijn, buik-en rugpijn, nekpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, nachtmerries, agressie, angst, verdriet, moeilijkheden met je partner en/of kinderen.
Word je door twijfels overmand? Contacteer dan TOUW vzw.
touw.aanmelden@gmail.com
0469 19 51 77
Doelgroep
TOUW vzw ondersteunt op de eerste plaats mensen die omwille van financiële beperkingen elders niet terecht kunnen. Ze hebben te weinig inkomsten. Toch dit, hun financiële toestand wordt NIET gecontroleerd. TOUW vzw kiest ervoor om vanaf het prille begin van de therapie vertrouwen te schenken en oprechtheid te verwachten.
Wel zal TOUW vzw in alle discretie nagaan of de cliënt tot de beoogde doelgroep behoort. De cliënt wordt tijdens de 1ste sessie nog eens gewezen op de mogelijkheden én de beperkingen van therapie bij TOUW vzw. Daarna ondertekent de cliënt een verklaring waarmee hij/zij bevestigt dat de reguliere hulpverlening voor hem/haar geen haalbare optie is.
De therapeuten doen geen huisbezoeken. Therapie kan enkel op woensdag. In sommige situaties kan dit wel online. Bevraag je dan!
Sessies
Als de therapeut vermoedt dat het aanbod onvoldoende zal zijn, brengt hij dit tijdig ter sprake. In overleg met de cliënt wordt er gezocht naar een vervolgtraject.
Uitzonderlijk kan TOUW vzw de cliënt maximum 2 sessies extra aanbieden. De psychotherapeut bespreekt dit eerst met de verbindingstherapeut.
Gelieve op tijd te zijn. Als je te laat bent, kunnen we je geen extra tijd geven. De volgende cliënt wacht immers.
Agressie jegens de psychotherapeut en onder invloed zijn van alcohol of drugs kunnen een reden zijn om het therapeutisch traject stop te zetten.
Tijdens de sessies vragen we je om je GSM op stil te zetten.
Een nieuw traject
Een nieuw traject bij TOUW kan pas na een jaar.
Onder zeer uitzonderlijke omstandigheden kan dit vlugger bij eenzelfde therapeut, maar dat moet eerst door het Touwteam besproken worden.
Afwezigheid
Sommige cliënten komen niet opdagen. In de mate van het haalbare zal de administratieve medewerker deze cliënten telefonisch contacteren. In het slechtste geval wordt de therapie noodgedwongen stopgezet. Enkel na overleg met het Touwteam word je een uitzondering toegekend.
Het kan gebeuren. De cliënt is ziek en laat dit op één of andere manier weten. Geen probleem! Al verliest hij 1 sessie, de cliënt blijft daarna welkom. Als de therapeut zich ziek meldt, krijgt de cliënt 1 sessie extra.
Als de cliënt een aanvaardbare reden heeft om niet op afspraak te kunnen zijn en op tijd verwittigt, gaat de de sessie niet verloren. Toch pleegt de therapeut overleg met de verbindingstherapeut.
Soms haken cliënten af zonder enige verwittiging. Erg vervelend! Toch blijft deze cliënt nog 1 week in de planning staat. Hij/zij krijgt nog een week respijt om TOUW te contacteren. Als dat niet gebeurt, wordt de therapie stopgezet.
Als de cliënt meerdere keren afwezig is, ook met verwittiging, kan de therapie verbroken worden.
Geen klik
Het gebeurt niet dikwijls, en toch... De cliënt en de therapeut slagen er niet in om een werkzame vertrouwensrelatie op te bouwen. Dit is nochtans een essentiele voorwaarde om het therapeutisch proces te doen slagen. Uiteraard is er geen schuldige. Het is het leven zelf! Indien de samenwerking onmogelijk wordt, zal TOUW vzw een andere oplossing zoeken, al is het maar door een andere therapeut in te schakelen.
Soms is een cliënt nog niet toe aan psychotherapie. Uiteraard wordt dit uitgebreid gecommuniceerd. Er wordt dan samen met de cliënt gezocht naar een alternatief.
Geheimhouding
De privacy van de cliënt wordt gewaarborgd.
Er wordt geen informatie met externe organisaties gedeeld, tenzij met uitdrukkelijke toestemming van de cliënt.
Toch dit! Justitie - een onderzoeksrechter of het openbaar ministerie - kan op elk moment het therapeutisch dossier van een cliënt opvragen. TOUW vzw blijft ook dan discreet.
Elk dossier wordt 5 jaar bewaard. Het is een verplichting. Na deze termijn worden de dossiers vernietigd.
Wat je vasthoudt, raak je kwijt. Wat je loslaat, blijft bij je. Wat je vrijlaat, komt naar je toe.
Anoniem